Over Ons

Stichting Goeikes werd in 2018 opgericht door fotografe Tahné Kleijn met als doel fotografie toegankelijk te maken voor het grote publiek. Drempels wegnemen was daarbij de belangrijkste ambitie. Letterlijk én figuurlijk.

Als eerste activiteit werd eind 2018 het fotoboek 'Helmonders in Beeld' gepresenteerd, waarbij 13 fotografen de verschillende wijken van Helmond in beeld brachten aan de hand van haar inwoners. Na een succesvolle boekpresentatie (met meer dan 500 bezoekers) werd er op korte termijn een buitenexpo gerealiseerd welke 6 weken te zien was in het centrum van de stad. Toen Kleijn in 2019 stadskunstenaar werd, besloot zij het succes van Helmonders in Beeld dunnetjes over te doen. Nu met als thema 'Het Jaar van Lucas Gassel'. In een periode waarin de wereld gesloten was dankzij corona, kon de buitenexpositie van Goeikes als enige doorgang vinden.

Nieuwe focus

Na opnieuw een succesvolle editie, waaraan tientallen donateurs en vrijwilligers een bijdrage leverde, was het tijd om serieuze plannen te maken voor de toekomst. Er kwamen al snel 2 opties boven water: Een derde fotofestival organiseren als sluitstuk van een mooie periode in de Helmondse fotografiegeschiedenis, of werken aan een fotofestival dat een vaste plek verdiend in het Nederlandse cultuurlandschap. Het team werd uitgebreid met onder andere fotograaf en docent Bram Verhees en architect Frank van de Loo, en met behulp van een aantal grote donateurs konden we voor de tweede optie gaan. De focus werd gelegd op amateurfotografie in de meest pure betekenis: de amateur als liefhebber

Deze focus streven we sinds 2021 aan in alles wat we doen. We begeleiden fotografen ongeacht het niveau en/of ervaring. De gemene deler is de passie. Daarbij willen we zoveel mogelijk mensen motiveren zelf de camera op te pakken. Want wat is nou leuker dan zelf foto's maken? Tijdens ons festival werken we daarnaast met bijzondere doelgroepen (zoals basisschoolleerlingen, ouderen of vluchtelingen) en geven we workshops en lezingen. Maar ook buiten het festival om doen we alles wat in onze macht licht om de amateurfotografie te stimuleren.

De Stichting

Goeikes is een stichting zonder winstoogmerk en draait al sinds haar ontstaan op gulle bijdrage van donateurs en subsidieverstrekkers. Daarnaast werken we met tientallen vrijwilligers tijdens de aanloop en de opbouw van het festival. Wil je zelf graag iets betekenen binnen de organisatie van Goeikes? Laat het ons dan weten via info@goeikes.nl. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen die ons willen helpen de doelstellingen te behalen. Meer informatie over onze teamleden vind je op de teampagina. Naast onze grootste subsidieverstrekkers (die je vindt op deze pagina) vind je op de pagina Donateurs alle partijen die ons in de afgelopen jaren heeft gesteund.