« De Amateur als Liefhebber»

Gepubliceerd op 01-11-2023

De amateur beoefent een sport of hobby voor zijn of haar plezier. In de volksmond staat dat lijnrecht tegenover de professional, die wél geld verdiend met wat ‘ie doet. Maar is het eigenlijk wel zo zwart-wit? Want vindt een professional zijn werk dan niet leuk? En ben je direct geen amateur meer als je een keer ‘n vergoeding krijgt?
 
Het woord ‘amateuristisch’ is inmiddels synoniem geworden voor lage kwaliteit. Maar van oorsprong komt het woord uit het latijn: ‘amator’ betekent letterlijk liefhebber. Is iets dan bij voorbaat slecht uitgevoerd als het uit liefde is gemaakt?
 
Goeikes gelooft niet in de tegenstelling amateur-professional, en wel in de amateur als liefhebber. Daarom besloten we om vanaf 2022 alleen nog met amateurs te werken. Want alleen foto’s die met liefde gemaakt zijn, kunnen mensen verbinden. Dat wil niet zeggen dat sommige van onze fotografen niet óók professionals zijn. Maar wél dat alle fotografen waarmee wij samenwerken met liefde aan hun foto’s hebben gewerkt. Als ons dat een amateuristische organisatie maakt, dan is dat een titel waar wij met zijn allen heel trots op mogen zijn.

Website-2-1698835381.jpg