« Prijs versus kwaliteit

Gepubliceerd op 05-07-2024

“Maar fotografie is toch je hobby?” “Is dit ook je vriendentarief?” of “Voor dat bedrag kan ik ook wel op een knopje drukken?” Als fotograaf krijg je honderden excuses waarom jouw tarief te hoog is. Logisch ook, want voor jou tien anderen die het goedkoper doen. Toch?
 
Concurreren op kwaliteit
Voor een (beginnend) fotograaf is het bepalen van een prijs een van de moeilijkste aspecten van het vak. Het internet stikt van de concurrenten die het voor minder doen. Fotograferen is namelijk erg leuk en alles wat je er mee kunt verdienen, is mooi meegenomen. Maar daar zit meteen het probleem. Want als er altijd iemand is die het voor minder doet, ga je de concurrentiestrijd nooit winnen op prijs. Maar wel op kwaliteit en creativiteit. En klanten die daarnaar op zoek zijn, zijn veel minder geïnteresseerd in de prijs.
 
Jouw handtekening
De allerbeste manier om de juiste klanten binnen te halen, is super goed worden in wat je doet. Een eigen handtekening of stijl creëren waar iedereen jou aan herkent. Dat kan door je te specialiseren in een bepaald genre van de fotografie (bijvoorbeeld natuur, bruiloft, concert of portret) maar ook door ervoor te zorgen dat jouw foto’s herkenbaar zijn als een beeld voor jou. Dat doe je onder andere door creatief te zijn met de belichting, compositie of kleurgebruik.
 
Denk aan een bruiloft. In de regel heb je twee typen bruidsparen. De ene wil een leuke bruiloft voor zo min mogelijk geld. Hun eerste vraag aan een fotograaf is dan ook: “Wat is je tarief?”. Daarbij willen ze dat jij zoveel mogelijk uren aanwezig bent voor zo min mogelijk geld. Dit soort bruidsparen hanteert vaak een budget tussen de € 300,- en € 800,-. Over de kwaliteit van je foto’s wordt nauwelijks gesproken.
 
Hiertegenover staat het bruidspaar dat van een bruiloft de mooiste dag van hun leven wil maken. Zij kiezen voor hun droomlocatie, een overdaad aan eten en de mooiste jurk. Om dat allemaal vast te leggen, zijn zij dan ook op zoek naar de beste fotograaf. Zij vragen meerdere fotografen om hun portfolio door te sturen en hakken de knoop door aan de hand van een persoonlijk gesprek. Zij schrikken dan ook niet van tarieven van minimaal € 1.800,- voor een hele dag en willen graag met jou samenwerken omdat jij de mooiste foto’s maakt helemaal passend bij de stijl die zij voor ogen hebben.
 
Minimale prijs
Maar wat is nou de minimale prijs voor zo’n bruidsreportage? Uiteindelijk kan alleen jij daar antwoord op geven. Hieronder twee rekenvoorbeelden om een idee te krijgen:

Bruidspaar A
Dit bruidspaar wil een fotograaf voor zo min mogelijk geld. Zij hebben een budget van € 500,- voor de hele dag. Dat wil zeggen dat bij jou rond 6.00 uur de wekker gaat, want het bruidje zit uiterlijk om 8.00 uur ’s ochtends in de make-up. Je rent je rot tussen de bruid en bruidegom (die zijn pak aantrekt op een andere locatie) en dat gaat door tot minimaal 21.00 uur, want de eerste dans hoort er ook gewoon bij.

Om 22.00 uur stopt jouw werkdag na 16 uur op pad te zijn geweest. Daarna ben je minimaal twee dagen bezig met de selectie en nabewerking van je foto’s. In totaal ben je dus 32 uur bezig. Dat komt neer op € 16,- per uur. Daar moeten dan nog de kosten vanaf (btw, reiskosten, kosten voor je apparatuur etc.). Je netto uurtarief komt zo dus ver onder het minimumloon uit.

Bruidspaar B
Dit bruidspaar wil specifiek jou als fotograaf. Ze zijn gevallen voor jouw bijzondere kijk, mooie nabewerking en/of fijne karakter (een bruidsfotograaf is de hele dag bij een bruiloft, dus een klik met het bruidspaar moet er wel zijn). Zij betalen je € 2.000,- en willen je er graag de hele dag bij hebben. Jij begint de dag bij het aankleden van de bruid maar hoeft je geen zorgen te maken over wat er bij de bruidegom aan de hand is. Daar heb je namelijk voor een paar uurtjes een ‘second shooter’ (tweede fotograaf) voor ingehuurd. Deze blijft erbij tot de ceremonie zodat jij je kan focussen op het jawoord en de kus, terwijl de andere fotograaf de gasten voor zijn/haar rekening neemt. Tijdens het diner heeft het bruidspaar op jou gerekend als extra gast, zodat je geen boterham met pindakaas hoeft te eten op de parkeerplaats. Zo gauw je een leuk sfeerbeeld hebt geschoten van het feest ga je moe maar voldaan naar huis.

Ook bij bruidspaar B ben je zo’n 16 uur aan het werk geweest. En aangezien dit bruidspaar gaat voor kwaliteit neemt de nabewerking geen twee maar vier dagen in beslag. In overleg met het bruidspaar is dat inclusief preview en een fotoalbum, maar jouw klant begrijpt dat hier extra kosten aan zitten. In totaal ben je dus ongeveer 50 uur aan het werk. Van de € 2.000,- betaal je € 200,- aan de extra fotograaf (die 3 uur heeft meegeholpen). Jouw uurtarief komt dan uit op € 36,- per uur. Nog steeds een schijntje vergeleken bij de € 60,- die een gemiddelde fotograaf als uurtarief hanteert, maar al een stuk beter dan de € 16,- bij bruidspaar A.

Wil jij weten welk uurtarief het meest realistisch is voor jouw situatie? Lees dan ons blog over het berekenen van je uurtarief inclusief handige rekentool!
 

Opkomen voor jezelf

Uiteindelijk is elke prijs die je vraagt voor jouw foto’s natuurlijk prima, zolang jij zelf maar tevreden bent. Toch merk je dat fotografen die de laagste prijs aanbieden uiteindelijk ook minder plezier halen uit hun werk. Minder geld is namelijk niet alleen vervelend voor je portemonnee; je voelt je er ook minder door gewaardeerd. Want wat heb jij liever? Klanten die jou kiezen als beste fotograaf, of fotograaf die het best past binnen hun budget?

Wil jij meer uit jouw werk als fotograaf halen? En vind je het fijn als een ervaren fotograaf meekijkt naar bijvoorbeeld jouw portfolio, een offerte of een inzending voor een wedstrijd of subsidie? Klik dan hier.

Prijs-Kwaliteit-LR-1720174532.jpg