« Vliegende Start voor Onze Hoogvliegers»

Gepubliceerd op 16-04-2024

Helmond - Nog een jaar en dan is het fotofestival Hoogvliegers van Stichting Goeikes een feit. Ook bij deze editie zal weer werk te zien zijn van 13 amateurfotografen die in een jaar tijd worden klaargestoomd om een betekenisvolle fotoserie in het centrum van de stad. Nu het eerste kwartaal erop zit, mag Goeikes spreken van een vliegende start. De uiteenlopende projecten spreken tot de verbeelding en zorgen dat er in het voorjaar van 2025 voor ieder wat wils te zien is op het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland.

Unknown-1 kopie.jpg 2013 - Damir Wersheffa kopie.jpg 2022 - Fos Kleijn kopie.jpg Unknown.jpg Unknown-2 kopie.jpg

Van 0 tot 100 op de schommel
Waar de ene fotograaf maanden bezig is om het perfecte plaatje te maken, pakt de Tilburgse fotografe Doke Coomans-Werkhoven het veel grootser aan. Zij meldde zich in november 2023 aan als fotograaf die schommelaars wilde gaan vastleggen. Dit om het plezier van het schommelen over te brengen op het grote publiek. Naar aanleiding van de masterclasses, welke worden begeleid door fotografen Bram Verhees en Tahné Kleijn, besloot zij om niet voor de gebruikelijke 9 foto’s te gaan maar te streven naar een serie van 100 schommelaars.
 
“Toen ik begon met mijn serie was het lastig om te kiezen welke mensen ik op de foto zou zetten en waarom. Een kind schommelt om heel andere redenen dan een volwassene. Wat hen verbindt, is het plezier. Daarom besloot ik in totaal 100 schommelaars vast te leggen, van 0 tot 100 jaar.” Binnen de kortste keren kreeg Doke tientallen aanmeldingen van mensen die voor haar schommelend op de foto wilden. “Ik heb zelfs al iemand van 100 op het oog, en mijn model van 0 gaat op de foto zo gauw ze halverwege mei geboren wordt.”
 
Naast schommelende mensen verzamelt Doke mooie verhalen rondom het schommelen. “Louis van Zanten is 90 jaar, al ruim 20 jaar lid van Speeltuin Helmond West en houdt zelf eigenlijk niet zo van schommelen. Hij haalt herinneringen op over zijn verkering, tientallen jaren geleden die hem verplicht op een schommel zette. Van Zanten heeft naar eigen zeggen duizend angsten doorstaan en heeft na die ervaring nooit meer geschommeld totdat hij voor Doke op de foto ging. Wel is hij destijds met zijn verkering getrouwd, dus het schommelen was achteraf toch de moeite waard.”
 

© Madelief de Korte 2 kopie.jpg


Hoog niveau
Iedere twee jaar zoekt Goeikes 10 tot 15 amateurfotografen die na een begeleidingstraject van een jaar exposeren op het festival. Het begrip ‘amateur’ slaat hierbij op de oudste betekenis van het woord: de liefhebber. In de praktijk betekent het dat iedereen die een camera kan bedienen in principe mee mag doen. En daar zitten soms ook beroepsmatige hoogvliegers bij.
 
Madelief de Korte is pas 23 jaar oud en studeerde in 2023 ‘magna cum laude’ af aan de LUCA School of Arts in Brussel. Voor Goeikes maakt ze beelden die passen bij het verwerkingsproces na het recent overlijden van haar (bonus)vader. Haar geënsceneerde beelden gooien hoge ogen en werden op 13 april jl. nog beloond met de eerste prijs FEP Young Photographer Award, een gerenommeerde Europese prijs.

© Madelief de korte 1 kopie.jpg
 
Alleen maar Hoogvliegers
Maar ook de 11 andere fotografen werken stuk voor stuk aan een bijzonder project. Angelique Raaijmakers, Arnoud Augustinus, Marianne Geraci en Heinz Hegmann gaan op hun eigen unieke manier op zoek naar de hoogvliegers in de natuur. Gabriëlla Looverbosch, Ida van Boekel, Sevda Deniz en Huub Janssen zoeken meer het documentaire spectrum op met thema’s als jonge sporttalenten tot moderne beiaardiers. Maar ook vernieuwende technieken komen aan bod met extreme macro-foto’s van Thomas Lukkenaar, kleurrijke architectuurfoto’s van Wim Creemers en dronebeelden van Liset Verberne.
 

Madelief-de-Korte-wint-FEP-Young-Talent-kopie-1713248391.jpg