« De geëngageerde fotograaf»

Gepubliceerd op 24-01-2022

Geëngageerd 1.jpg

De geëngageerde fotograaf

Fotografie is er in vele soorten en maten. Van natuur- en portretfotografen tot urbex en reportage. In deze rubriek nemen we je mee naar de meer onbekende vormen van fotografie aan de hand van een sprekend voorbeeld. Deze keer: de geëngageerde fotograaf.
 
Wat is een geëngageerde fotograaf?
Geëngageerd betekend eigenlijk niet meer of minder dan betrokken. Het is een fotograaf die zo diep in het onderwerp zit dat hij/zij met de fotoserie ook daadwerkelijk iets wil veranderen in de maatschappij. Aanzetten tot handelen dus. Geëngageerde fotografen houden zich vaak bezig met documentairefotografie, maar combineren dat meestal met teksten en/of bestaand (beeld)materiaal zoals krantenartikelen, oude foto’s of zelfs video’s.
 
Het Oordeel: De zaak Christina Boyer
De fotoserie The Verdict van de Utrechtse fotograaf Jan Banning vloeit voort uit zijn project Pulaski Women’s Prison, een serie portretten van vrouwelijke gevangenen in een Amerikaanse gevangenis. Tijdens het fotograferen mocht hij de vrouwen geen vragen stellen anders dan naam, leeftijd, straf en tijd dat zij al in de gevangenis zaten. Eenmaal thuis begon Jan zijn research. Op internet zocht hij naar nieuwsberichten, rechtbankverslagen en social media-accounts. Eén vrouw in het bijzonder trok daarbij zijn aandacht: Christina Boyer.
 
Als Jan Christina in 2013 fotografeert, zit zij al meer dan 20 jaar in de gevangenis na de dood van haar dochtertje Amber. Christina is veroordeeld wegens moord. Onterecht, volgens Jan Banning. In een boek en expositie laat hij zijn blik op de zaak zien. Dat doet hij met archieffoto’s van Christina zelf, krantenartikelen, documentaire foto’s en foto’s die hij in scene zet (bijvoorbeeld om te laten zien hoe Amber er nu uit zou hebben gezien).


Maar daar blijft het niet bij. Jan neemt een vierdelige podcastserie op en zet zich actief in om Christina vrij te krijgen. Wat begon als een portret en oppervlakkig contact groeide uit tot een hechte vriendschap met talloze acties allemaal met hetzelfde doel: Christina Boyers verhaal zó bekend maken dat naast Jan ook het Amerikaanse rechtssysteem overtuigd raakt van haar onschuld.
 
Geëngageerd Achter de Schermen
Aanmelden voor Goeikes – Achter de Schermen kan ook als geëngageerde fotograaf. Loop jij in jouw omgeving tot een onrecht aan waar jij graag verandering in ziet? Wil je dat daar meer bekendheid voor komt maar weet je niet waar je moet beginnen? Meld je dan aan als fotograaf voor Goeikes – Achter de Schermen. Onze teamleden helpen je dan tijdens de masterclasses om je serie op te zetten en uit te voeren!

 

Geengageerd-2-1643035759.jpg
Geengageerd-3-1643035576.jpg
Geengageerd-4-1643035576.jpg