« Achter de Schermen»

Gepubliceerd op 12-11-2022


Op 10 maart dit jaar was het zo ver: de aller eerste bijeenkomst met de fotografen van Goeikes - Achter de Schermen. Gisteren, precies tien maanden later, stond de laatste gepland. In bijna een jaar zagen we elf gepassioneerde fotografen groeien, elk op hun eigen manier. We kunnen dan ook niet wachten om het resultaat met de wereld te delen.

Toch duurt het nog even tot de expositie medio mei 2023 begint. Dat wil niet zeggen dat we stil zitten. In deze nieuwsbrief nemen we je graag mee achter de schermen van Goeikes - Achter de Schermen.

Ambities

Na het succes van Goeikes - Het Jaar van Lucas Gassel is het team vrijwel direct uitgebreid van één naar vier vaste leden. Samen spraken we onze ambities uit: het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland worden. Gericht op de gepassioneerde fotograaf en toegankelijk voor iedereen.

De eerste grote hobbel werd in juni genomen. Na een lang en spannend proces kregen we te horen dat een aanvraag Impulsgelden vanuit Kunstloc was toegekend. Een hele belangrijke stap in de professionalisering van onze organisatie. Hiermee kan teamlid Frank van de Loo op een duurzame manier aan onze presentatiemiddelen werken (in samenwerking met het Vakcollege Helmond) en plannen maken voor de toekomst. Met de toekenning Impulsgelden werd niet alleen Goeikes - Achter de Schermen veilig gesteld, maar ook alle edities die daarna nog komen gaan.

IMG-9757-kopieren-1668184856.jpg.png

Groei

Ondertussen werken elf fotografen aan hun serie voor Achter de Schermen. Onder begeleiding van Bram Verhees en Tahné Kleijnworden de meest uiteenlopende onderwerpen uitgelegd. Van het leven met autisme en dementie tot een blik achter de schermen bij een stadstuin, hulpverlening en een bloemencorso. In tien maanden tijd werden elf hele bijzondere verhalen vastgelegd.

Perspectief

Maar er is meer. Naast de impulsgelden zijn er diverse andere subsidies aangevraagd. Deze subsidies zijn stuk voor stuk bedoeld om het festival nog meer te verrijken. Eén van die subsidies is al gehonoreerd. Dankzij het Lang Leve Kunstfonds kunnen we aan de slag met een zijproject gericht op ouderen (80+) die zelf gaan fotograferen. Met de andere subsidies willen we onder andere projecten gaan doen met (Oekraïense) vluchtelingen en anderstalige tieners.

PHOTO-2022-04-08-10-04-47-kopieren-1668184856.jpg.png

Voor iedereen

Ondertussen groeit Goeikes langzaamaan naar een platform voor iedereen die van fotografie houdt. Zo kun je via Goeikes al workshops boeken voor bij jou op de werkvloer, familiefeest of fotoclub maar wordt er ook voor de individuele fotograaf steeds vaker een workshop aangeboden. De eerste vindt plaats op 24 november. Die avond gaan we spelen met licht in het oude postsorteercentrum Post#5700. Meer informatie over de workshop en voor kaartjes vind je hier.


 

Unknown-kopieren-1668273378.jpg