Word jij de nieuwe Goeikes-fotograaf?

Na de succesvolle eerste editie van Goeikes - Helmonders in beeld is het tijd voor vers bloed. Voor de tweede editie - het jaar van Lucas Gassel - zoeken wij dan ook in totaal 12 fotografen die aan de slag gaan met het nieuwe thema. Doe jij mee? Lees dan hieronder meer over het thema, de voorwaarden en voordelen van deelname en wie weet ben jij in 2019 / 2020 één van de fotografen van Goeikes - het jaar van Lucas Gassel.

Goeikes

Het jaar van Lucas Gassel

Waar bij Goeikes - Helmonders in beeld de mens centraal stond, gaan we in de tweede editie van het fotoproject een stapje verder. Wij vragen jou om je te laten inspireren door Lucas Gassel, een van de eerste Goeikes van onze stad. Een middeleeuwse schilder die vanuit Helmond langzaam maar gestaag de wereld wist te veroveren.

 

Met Lucas Gassel kun je alle kanten op. Van het reproduceren van zijn schilderijen tot een reportage van de 'Lucassen' uit de stad en van Landschapsfotografie tot een documentaire over de moderne landschapskunstenaar; alles mag en alles kan. Zolang de link met Lucas Gassel er maar is!

 

Ben jij een fotograaf? Amateur of professional? Aanmelden kan tot en met 22 april. Daarna maakt een onafhankelijke jury een keuze uit de verschillende fotografen. Uiterlijk 3 mei 2019 ontvang je bericht of je bent uitgekozen voor deelname aan Goeikes - Het jaar van Lucas Gassel.

Voordelen

Deelname aan Goeikes is vooral heel erg leuk. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die je ontvangt bij deelname aan het project:

 • Van Goeikes - Helmonders in beeld zijn inmiddels ruim 1.800 boeken verkocht. Daarnaast hebben we een Facebookpagina met 600 volgers, een Instagram met ruim 2.000 volgers en bereiken we het hele jaar door een hele hoop pers. Tel daar een expositie in de openbare ruimte, donateurs, modellen en vrijwilligers bij op en je hebt een beeld van het potentieel bereik van jouw foto's. En editie twee wordt nog mooier en nog groter!
 • Dankzij het thema en de link met de stad word jij uitgedaagd om op een creatieve manier met je camera aan de slag te gaan. Hierbij krijg je hulp van de professionele fotografen in het bestuur en de collega fotografen in het project.
 • Je draagt op een positieve manier bij aan de beeldvorming van jouw stad. Daarnaast breng je de Helmonder dichter bij elkaar. 
 • Je mag in je eentje meedoen maar wij staan ook zeker open voor duo's of groepen fotografen!

Voorwaarden

Deelname aan Goeikes staat in principe voor iedereen vrij. Jong, oud en van amateur tot professionele fotograaf. Om er toch voor te zorgen dat we aan het eind van het jaar een mooi product hebben met interessante projecten stellen we een aantal voorwaarden:

 • Goeikes is een project voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. Het is niet verplicht in Helmond te wonen tijdens deelname aan het project. Wel zoeken wij fotografen die een link hebben met de stad. Dat kan bijvoorbeeld doordat je er woont, werkt of naar school gaat. De band met Helmond mag ook van vroeger zijn.
 • Breng je tijdens het fotograferen mensen in beeld? Dan ben jij verantwoordelijk voor toestemming van je model. Bij deelname krijg je dan ook een overeenkomst toegestuurd welke door alle 'modellen' getekend dient te worden.
 • Goeikes is een stichting. Onze vrijwilligers zetten zich bijna dagelijks in om het project tot een succes te brengen. Daarom kunnen wij slechts een onkostenvergoeding bieden van € 200,- per project. Daarnaast krijg jij een aantal boeken gratis voor jezelf en eventuele modellen.
 • Er zit geen minimum en maximum aan het aantal foto's dat je moet maken voor het project. De uiteindelijke selectie voor zowel het boek als de expositie vindt plaats in overleg met de designers van Goeikes.
 • Bij deelname aan Goeikes - het jaar van Lucas Gassel geef je de stichting toestemming jouw foto's te gebruiken voor het boek, de expositie en alle marketingactiviteiten die betrekking hebben op het project. Denk aan pers, Social Media, flyers en overig drukwerk. Je draagt dan ook zorg dat alle foto's op de hoogst mogelijke kwaliteit worden aangeleverd. Foto's worden altijd met naamsvermelding geplaatst. De copyright van de foto blijft te allen tijden bij de fotograaf. 
 • Goeikes is een tijdsdocument. Daarom worden foto's voor Goeikes - Het jaar van Lucas Gassel gemaakt in 2019.
 • Foto's mogen ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Wel vragen wij je minimaal 50% van de foto's niet te publiceren voordat het boek is uitgebracht.
 • Bovenstaande voorwaarden gelden enkel als jouw project wordt uitgekozen voor deelname aan Goeikes - Het jaar van Lucas Gassel. De uiteindelijke fotografen worden gekozen door een jury bestaande uit kunsthistoricus en Lucas-kenner Ger Jacobs, Cineast en verhalenverteller Robbert van den Broek en fotograaf en voorzitter van Goeikes Tahné Kleijn.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Donateurs:

Gemeente Helmond

Kunstloc Brabant

Stadsmarketing Helmond

Carat Helmond