Fotografen

Het jaar van Lucas Gassel

Bram Verhees

Al op zijn 4e liep Bram Verhees (42) met een camera rond. Dat die het niet deed, maakte niet uit: hij keek gewoon graag door de lens en dat bleef zo. Zijn foto’s zijn interessant, omdat hij durft in te zoomen. Toen zijn vrouw ongeneeslijk ziek werd, bleek fotografie een uitlaatklep. Hij zette een puntkomma achter zijn carrière in de wetenschap en geeft nu workshops aan mensen die óók weer fris willen zien.


Fatih Aktaç

Fatih Aktaç (44) is eigenlijk op advies van de dokter gaan fotograferen. Hij moest vaker de deur uit en de camera bleek een prima excuus. In de natuur maakte hij de mooiste landschapsfoto’s en wat begon als een excuus veranderde langzaam in een nieuwe passie. Tot Fatih voor het eerst een Urbexer op YouTube zag. De spanning van het fotograferen van verlaten panden trok hem heel erg aan. Inmiddels is Fatih toe aan de volgende stap in zijn fotografie. 


Frank van de Loo

Frank van de Loo (76) leerde al jong beelden en herinneringen vast te leggen met een box-camera. Tijdens zijn opleiding tot architect werden dat gebouwen en straatbeelden. Sindsdien heeft hij het fotograferen nooit meer losgelaten. Als architect investeerde hij in fotoapparatuur om zijn projecten op een goede manier te kunnen vereeuwigen. Inmiddels is hij alweer 11 jaar met pensioen en is fotografie een van zijn belangrijkste hobby’s geworden. 


Indigo & Cacao

Een gezamenlijk interesse voor fotografie hebben de zussen Pascale (52) en Nathalie Duin (47) altijd al gehad, maar de relevante kennis deden ze op aan de Fotovakschool, aangevuld met workshops en masterclasses. Tot een samenwerking kwam het tweeënhalf jaar geleden, toen ze na alle omzwervingen door Nederland beiden in Helmond uitkwamen. Indigo & Cacao Beeldmakers werd geboren. En inderdaad; Indigo verwijst naar de Vlisco en Cacao naar de Cacaofabriek. Echt Helmonds dus.


Jason Siau

Zijn vader legde alles vast wat er in het gezin gebeurde en had altijd het nieuwste van het nieuwste materiaal in huis. Het is dan ook niet gek dat Jason Siau (37) zelf ook op jonge leeftijd begon. Al vanaf zijn pubertijd legt hij zijn hele leven vast. Nu hij een eigen gezinnetje heeft, is dat alleen maar meer geworden. In zijn dagelijks leven is Jason designer, maar in zijn vrije tijd is zijn camera nooit ver weg.


Jesse Neervens

Jesse Neervens (24) was altijd al geïnteresseerd in fotografie, maar werd pas echt enthousiast, toen hij online een Urbexer leerde kennen. De fotografiestijl, waarbij verlaten panden in beeld worden gebracht, sprak hem direct aan. Hij kocht een instapmodel spiegelreflex en verbeterde zijn skills als een ware autodidact. Na een reis door Noorwegen ontwikkelde hij zijn passie voor landschapsfotografie. En die passie zal hem nog lang bezighouden. 


Michael Verlijsdonk

Zo gauw Michael Verlijsdonk (37) zonder zijn ouders op reis ging, zocht hij al de meest exotische bestemmingen uit. Wat begon met een vakantie relatief dichtbij in Egypte leidde in de tientallen jaren daarna naar onder meer Uganda, Laos, Costa Rica, Madagaskar en Cuba. En de bucketlist is nog lang niet klaar! En al die bijzondere reizen legt hij vast met zijn camera, die voor het grootste deel op het landschap wordt gericht. 


Monique Hoffman

Monique Hoffman (53) vertrok ooit voor de liefde naar Spanje en vond daar een levendige kunstscene. Als fotograaf en kunstenaar had ze haar eigen atelier, bouwde een netwerk op en had diverse tentoonstellingen. Na tien jaar keerde ze toch terug naar Helmond, waar ze opnieuw ging studeren. Sinds enkele jaren is ze taalcoach, onder meer voor vluchtelingen. Maar haar grote passie blijft de fotografie en de kunst. Voor Goeikes kon ze die passie weer inzetten voor de stad, waar zij geboren en getogen is.  


Peter Lambregts

Zijn vader had een donkere kamer, dus Peter Lambregts (52) werd al heel snel meegenomen in het fotografieproces. Hij kreeg zijn eigen camera en trok er regelmatig op uit in de Peel. Toch is hij uiteindelijk verpleegkundige geworden. De camera was echter nooit ver weg. In 2011 volgde hij de deeltijdopleiding aan de Kunstacademie. Hij observeert de mens en handelt daarnaar, of hij nu aan het werk is of op pad voor de fotografie.


Peter Vermeulen

Peter Vermeulen (70) is al zijn hele leven met beeld bezig. Hij begon ooit als grafisch vormgever, stapte over naar het schilderen en vervolgens naar video- en installatiekunst. Het projectmatig fotograferen begon pas na zijn pensionering in 2013. Vanaf 2018 werkt hij regelmatig samen met kunstenaar Paul de Maat. Door deze geënsceneerde fotografie creëert hij zo zijn eigen belevingswerelden.


Peter Verreussel

Peter Verreussel (57) kocht zijn eerste camera op de middelbare school en kreeg zo de inspiratie voor zijn studie Audiovisuele Producties. Toch begonnen zijn handen, na 20 jaar werken bij een videoproductiebedrijf, te jeuken. In 2010 begon hij aan de fotovakschool in Venlo en startte al snel met zijn nieuwe baan als gepassioneerd fulltime fotograaf.


Vincent van Mullekom

Toen het gezin naar Singapore verhuisde, kreeg Vincent van Mullekom (44) een goedkoop cameraatje van zijn vader. Daarna heeft hij het fotograferen nooit meer losgelaten. Toch is het pas serieus geworden sinds de geboorte van zijn zoon. Na een aantal cursussen ontdekte hij zijn gevoel voor landschaps- en macrofotografie. De eerste voor de rust, de tweede vooral voor zijn creativiteit. In deze serie komen beide bij elkaar.


Fotografen

Helmonders in beeld

Bert Loerakker

Als kunstschilder heeft Bert Loerakker (70) al heel wat successen op zijn naam staan. Van solotentoonstellingen in het Van Abbemuseum en Museum Danubiana in Bratislava tot de Nederlandse inzending voor de Biënnale in Syberië. Fotografie is ontstaan als geheugensteuntje voor zijn autonome werk. Voor Goeikes richt Bert zijn camera voor het eerst op de mens.


Britte Tielemans

Britte Tielemans (24) kijkt naar lijnen. Dat heeft ze haar hele leven al gedaan. Als 2de-jaarsstudente Grafisch Ontwerp aan het AKV|St.Joost is fotografie dan ook niet het eerste waar je aan denkt. Toch heeft ze die passie al ontwikkeld in groep 8. Daarna heeft ze hem nooit meer losgelaten.


Dave van Hout

Dave van Hout (46) heeft al veel bekenden voor zijn lens gehad. Van Lenny Kravitz en Robert Plant (Led Zeppelin) tot zijn persoonlijke favoriet Eddie Vedder (Pearl Jam). Als concertfotograaf heeft hij zijn wensenlijstje dan ook al aardig afgewerkt. Maar de beste complimenten komen toch vaak uit onverwachte hoek.


Gerard van Hal

Omdat Gerard van Hal (56) met mensen wilde werken, startte hij zijn carrière in de zorg. Tot hij 1988 de fotografie ontdekte. De fijne kneepjes van het vak leerde hij tijdens zijn stage. Inmiddels is Gerard een van de meest prominente fotografen van de stad.


Hans van den Berkmortel

Een leven als kunstenaar zag schilder en fotograaf Hans van den Berkmortel (49) niet direct zitten. Ondanks zijn diverse tentoonstellingen en kunstprojecten wereldwijd (met onder andere Herman Brood en Corneille) koos hij voor het ondernemerschap. Als een moderne Rubens combineert hij nu de zakenwereld met die van kunst en cultuur. Twee werelden die elkaar continu versterken.


Joke Smeulders

Na een leven lang als kunstenaar zijn fotografie en video voor Joke Smeulders (69) nog steeds twee van de favoriete middelen om een verhaal te vertellen. Zij studeerde bijna een halve eeuw geleden af als beeldhouwer, maar ging vrijwel meteen aan de slag met video-installaties. Publiek en publieke ruimte spelen in al haar werk een belangrijke rol. In de laatste 15 jaar als community-artist komen dan ook al haar passies samen.


Kia Vereijken

Kia Vereijken was 15, toen zij aan Goeikes begon. Een opkomend talent. Op haar 10de won ze een fotowedstrijd met een foto over de Cacaofabriek. De mens staat meestal centraal. Ook in haar latere beroepskeuze. Want hoewel zij nu haar ogen richt op een studie in de richting Social Work, houden wij de optie fotografie zeker open.


Kim Korsten

Kim Korsten (32) is jaren geleden opgeleid tot kapster. Maar nadat in 2010 haar eerste kind werd geboren begon de passie voor fotografie. Nu, 8 jaar later, is niet alleen haar gezin, maar ook haar praktijk uitgegroeid. Zij combineert gezinsfotografie met haar eigen grote gezin.


Dr. Knippenbergcollege

Samen is alles leuker. Lisa van der Burgt (13), Sophie Knaapen (13), Nicole Voogd (13) en Rosa Verhappen (12) zitten nog in de brugklas als zij meedoen aan Goeikes. Jonge meiden met hun carrièrekeuze nog wagenwijd open. Maar wel met een gezamenlijke passie voor fotografie. Onder leiding van de Goeikes fotografen gingen zij op pad.


Maick Coolen

Analoog fotograferen leerde hij pas toen hij met zijn ex-vriendin in Italië woonde. Zijn toenmalige schoonvader had een oude camera en Maick Coolen (31) werd meteen gegrepen door het gevoel van de analoge fotografie. Van het kiezen van filmrol tot de concentratie die nodig is voor een haarscherpe compositie. Als autodidact leerde hij de fijne kneepjes van het vak.


Marlon Tielemans

Marlon Tielemans (58) werkt al lange tijd in het onderwijs. Na zijn docentenopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming begon hij als leraar in het voortgezet onderwijs, waar hij handenarbeid, tekenen en techniek geeft. Maar door Goeikes kwam hij ook met fotografie in aanraking.


Tahné Kleijn

Tahné Kleijn (28) haalde drie jaar geleden haar diploma aan kunstacademie AKV| St. Joost. Haar afstudeerwerk, geïnspireerd op 17e eeuwse schilder Jan Steen, zette de toon voor haar latere werk. In haar fotografie staat dan ook de compositie en belichting van de Gouden Eeuw centraal. Haar foto’s zijn in scène gezet, maar gaan nooit verder dan de werkelijkheid.


Vincent Knoops

Elf jaar geleden besloot Vincent Knoops (56) het roer om te gooien. Na jaren in de scheepvaart en mobiliteit koos hij voor de fotografie. Een logische keuze zo blijkt. Want op deze manier kan hij zijn vrouw helpen met haar beperking en toch flexibel werken. Daarnaast waren zijn vader en 3 broers altijd in de DoKa te vinden. De passie is hem met de paplepel ingegoten.


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Donateurs:

Gemeente Helmond

Kunstloc Brabant

Stichting Lucas Gassel

Helmond Marketing

Carat Helmond