Fotografen

Bert Loerakker

Als kunstschilder heeft Bert Loerakker (70) al heel wat successen op zijn naam staan. Van solotentoonstellingen in het Van Abbemuseum en Museum Danubiana in Bratislava tot de Nederlandse inzending voor de Biënnale in Syberië. Fotografie is ontstaan als geheugensteuntje voor zijn autonome werk. Voor Goeikes richt Bert zijn camera voor het eerst op de mens.


Britte Tielemans

Britte Tielemans (24) kijkt naar lijnen. Dat heeft ze haar hele leven al gedaan. Als 2de-jaarsstudente Grafisch Ontwerp aan het AKV|St.Joost is fotografie dan ook niet het eerste waar je aan denkt. Toch heeft ze die passie al ontwikkeld in groep 8. Daarna heeft ze hem nooit meer losgelaten.


Dave van Hout

Dave van Hout (46) heeft al veel bekenden voor zijn lens gehad. Van Lenny Kravitz en Robert Plant (Led Zeppelin) tot zijn persoonlijke favoriet Eddie Vedder (Pearl Jam). Als concertfotograaf heeft hij zijn wensenlijstje dan ook al aardig afgewerkt. Maar de beste complimenten komen toch vaak uit onverwachte hoek.


Gerard van Hal

Omdat Gerard van Hal (56) met mensen wilde werken, startte hij zijn carrière in de zorg. Tot hij 1988 de fotografie ontdekte. De fijne kneepjes van het vak leerde hij tijdens zijn stage. Inmiddels is Gerard een van de meest prominente fotografen van de stad.


Hans van den Berkmortel

Een leven als kunstenaar zag schilder en fotograaf Hans van den Berkmortel (49) niet direct zitten. Ondanks zijn diverse tentoonstellingen en kunstprojecten wereldwijd (met onder andere Herman Brood en Corneille) koos hij voor het ondernemerschap. Als een moderne Rubens combineert hij nu de zakenwereld met die van kunst en cultuur. Twee werelden die elkaar continu versterken.


Joke Smeulders

Na een leven lang als kunstenaar zijn fotografie en video voor Joke Smeulders (69) nog steeds twee van de favoriete middelen om een verhaal te vertellen. Zij studeerde bijna een halve eeuw geleden af als beeldhouwer, maar ging vrijwel meteen aan de slag met video-installaties. Publiek en publieke ruimte spelen in al haar werk een belangrijke rol. In de laatste 15 jaar als community-artist komen dan ook al haar passies samen.


Kia Vereijken

Kia Vereijken was 15, toen zij aan Goeikes begon. Een opkomend talent. Op haar 10de won ze een fotowedstrijd met een foto over de Cacaofabriek. De mens staat meestal centraal. Ook in haar latere beroepskeuze. Want hoewel zij nu haar ogen richt op een studie in de richting Social Work, houden wij de optie fotografie zeker open.


Kim Korsten

Kim Korsten (32) is jaren geleden opgeleid tot kapster. Maar nadat in 2010 haar eerste kind werd geboren begon de passie voor fotografie. Nu, 8 jaar later, is niet alleen haar gezin, maar ook haar praktijk uitgegroeid. Zij combineert gezinsfotografie met haar eigen grote gezin.


Dr. Knippenbergcollege

Samen is alles leuker. Lisa van der Burgt (13), Sophie Knaapen (13), Nicole Voogd (13) en Rosa Verhappen (12) zitten nog in de brugklas als zij meedoen aan Goeikes. Jonge meiden met hun carrièrekeuze nog wagenwijd open. Maar wel met een gezamenlijke passie voor fotografie. Onder leiding van de Goeikes fotografen gingen zij op pad.


Maick Coolen

Analoog fotograferen leerde hij pas toen hij met zijn ex-vriendin in Italië woonde. Zijn toenmalige schoonvader had een oude camera en Maick Coolen (31) werd meteen gegrepen door het gevoel van de analoge fotografie. Van het kiezen van filmrol tot de concentratie die nodig is voor een haarscherpe compositie. Als autodidact leerde hij de fijne kneepjes van het vak.


Marlon Tielemans

Marlon Tielemans (58) werkt al lange tijd in het onderwijs. Na zijn docentenopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming begon hij als leraar in het voortgezet onderwijs, waar hij handenarbeid, tekenen en techniek geeft. Maar door Goeikes kwam hij ook met fotografie in aanraking.


Tahné Kleijn

Tahné Kleijn (28) haalde drie jaar geleden haar diploma aan kunstacademie AKV| St. Joost. Haar afstudeerwerk, geïnspireerd op 17e eeuwse schilder Jan Steen, zette de toon voor haar latere werk. In haar fotografie staat dan ook de compositie en belichting van de Gouden Eeuw centraal. Haar foto’s zijn in scène gezet, maar gaan nooit verder dan de werkelijkheid.


Vincent Knoops

Elf jaar geleden besloot Vincent Knoops (56) het roer om te gooien. Na jaren in de scheepvaart en mobiliteit koos hij voor de fotografie. Een logische keuze zo blijkt. Want op deze manier kan hij zijn vrouw helpen met haar beperking en toch flexibel werken. Daarnaast waren zijn vader en 3 broers altijd in de DoKa te vinden. De passie is hem met de paplepel ingegoten.


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Donateurs:

Gemeente Helmond

Kunstloc Brabant

Stadsmarketing Helmond

Carat Helmond